top of page

חשיבות מקור ההשראה

  • Yaron Menachem Bahir
  • 13 בינו׳ 2024
  • זמן קריאה 5 דקות

עודכן: 14 בינו׳ 2024

מהי השראה?

רעיון או מחשבה או תובנה או יכולת ומגמת עשייה, שמופיעים באדם דרך חיבורים שמתקיימים בין התודעה וההוויה שלו, לבין כל מיני דברים ומקומות שנמצאים מחוצה לו, אולי בסביבה האנושית או החברתית או הארצית שמקיפה אותו, ואולי בכיוונים שונים וגבהים שונים, מעליו.

השראה בעצם מעצימה ומנתבת את מחשבותיו וכוחותיו העצמיים של האדם. כאשר היא מגיעה ממקום טוב וראוי וגבוה וישר ומקדם ומפתח, אזי היא מעצימה ומנתבת את האדם בכיוונים ולדברים ולתוצאות ותדרים שהם טובים וגבוהים ומקדמים. וכשהיא אחרת, אז התוצאה אחרת והמשמעות אחרת.

לא כל השראה עושה או מביאה טוב. זה תלוי בזהות ובמהות של המקור שמאחוריה.

לאדם מסוים יכולים להתקיים כל מיני חיבורים, בריאים וטובים יותר או פחות. ולא תמיד קל לו להבחין ולהבדיל ולעמוד על טיב ההשראה שלו, או לסרב לה – כיוון שכל השראה, גם שלילית, מעניקה לאדם תחושת יכולת ועוצמה, ולפעמים גם התעלות, שכייף לו איתה, ושטופחת לו על האגו. בהרבה מקרים האדם יכול להיקשר אל ההשראה שלו, ולממש ממנה, גם כשהיא שלילית ולוקחת אותו ו/או אחרים כלפי מטה – פשוט כי הוא מרגיש את עצמו חזק ובטוח ובעל יכולת השפעה איתה, ו/או כי מרוב סינוור עצמי, הוא לא יכול לראות את הבעייתיות שבה.


לפעמים אדם מוציא ומביא מעצמו דברים שנראים או נשמעים לו ולאחרים מאוד מרשימים וחזקים ומשמעותיים, ומאוד כאלה שיש לאמץ ולפעול לאורם, וזאת כיוון שמנשבת בתוכם ודרכו השראה מחזקת ומעצימה ומהדהדת. וזה יכול לקרות, ולמעשה קורה הרבה, גם כשמקור ההשראה של האדם הזה, ובהתאם לכך גם האיכויות האמיתיות של הדברים שהוא מוציא ומביא אל העולם – כלל וכלל אינם באמת גבוהים או בריאים או מקדמים. אמיתות שאנשים לפעמים משדרים החוצה, יכולות להתקבל כמאוד מרשימות וטובות, פשוט כיוון שמסתתרת בתוכן עוצמה של מקור השראה חיצוני ועוצמתי כלשהו, ולא בהכרח מתוך שהמקור הזה הוא באמת גבוה וראוי וטוב ואותנטי כלפי טובת האנשים הסובבים או האנושות.

נשמע קצת כמו המקרים של נביאי שקר?

אכן כן, בצדק. על נביאי השקר התנ"כיים לא נאמר שהם לא היו נביאים. התנ"ך לא טען שהם לא באמת הביאו אל העולם דברים עוצמתיים ממקורות השראה וחיבור ותדרים חזקים שהיו קיימים. הם פשוט הביאו דברים ממקורות השראה לא טובים. הם כן הביאו לבני-אדם ידעים והמלצות כלשהם, אך הם סווגו כשקריים, כיוון שלא הביאו את הדברים מאת ה', אלא מאת כל מיני מקורות השראה וכוח אחרים, לא באמת אולטימטיביים, ולא באמת מדויקים או מקדמים או ראויים או משתלמים, לגביהם של בני-האדם.

למרות מה שלימדו אותנו בכיתה ג', ושיושב בתפיסתם של הרבה אנשים, התנ"ך לא טוען בשום מקום, שאין בנמצא כוחות אנרגטיים אחרים מלבדי ה', שבני-אדם יכולים לתפוס ולעבוד אותם כאלים.

כש-ה' מצווה "לֹא יִהְיֶה לְךָ אֱלֹהִים אֲחֵרִים עַל פָּנָי", (שמות כ' ב'), הוא לא אומר שאין דברים אחרים שאנשים עלולים לראות בהם אלים. למעשה הוא אפילו אומר את ההיפך, שהסכנה כן קיימת. ודווקא משום כך, הציווי הוא, שלמרות שהתופעה כן קיימת – למרות שקיימים כל מיני כוחות אנרגטיים – אתה, היהודי, או אתם בני ישראל, תישמרו את עצמכם מלהתבלבל ומלבחור לכם משהו מהכוחות האחרים האלה על תקן אלוהים. אתם תזהרו ותבחרו לעצמכם את האמת שלפיה ה' הוא האחד ושמו אחד, ואין עוד מלבדו, ולא תקחו משהו אחר על-פניו – כדי שזו תהייה האמת החיה היחידה שבתוכה ולאורה אתם חיים. כדי שזו תהייה המציאות שתתממש עבורכם, ועבור העולם שאתם חיים בו, ונבחרים להיות בו עם סגולה בעל תפקיד מאת ה', בין כל העמים. כדי שלא תתפתו ותתבלבלו כלפי מקורות השראה אחרים פחות טובים – כוחות שהם לא אביכם בורא עולם שיצר אתכם בצלמו, וקידש אתכם בנוכחותו ובחירתו, אלא חלילה כל מיני דברים אנרגטיים אחרים, גם נמוכים, ולא בהכרח מדויקים, שלא תמיד יודעים להועיל לבני-אדם, או לא תמיד באמת רוצים ומכוונים להועיל לבני-אדם.

 

וכיום?

הביטו סביבכם ברשתות החברתיות, בתוכניות הטלוויזיה, באולפני ועיתוני החדשות, בטורי דעה ובסרטוני עמדה של ידוענים רבים, בערוצי יו-טיוב וטיק-טוק, בראיונות והצהרות של דמויות פוליטיות מסוימות, בהודעותיהם וציוציהם של מעצבי דעת קהל כפי שיש שקוראים להם, ושל הוגים למיניהם, מורים רוחניים מסוימים, רבנים מסוימים, מנהלי תאגידים מסוימים, וכוליי...

כמה מהם באמת מחוברים למקורות השראה גבוהים וטובים ואותנטיים באמת? כמה מהם באמת מביאים אל סביבתם ועולמם, דברים שלא רק מהדהדים חזק ונשמעים טוב ומרשים, וקונים לעצמם על-ידי כך נפשות, מתוקף השראה עוצמתית כלשהי שפועמת בהם ומניעה אותם, אלא גם באמת ובתמים טובים ומקדמים לעולם, מתוך זה שההשראה שמאחוריהם היא באמת גבוהה וראויה ונחוצה? באמת מגיעה מן המקור הראוי והטוב והמיטיב.

הרי אנו מוצפים כיום בנביאי שקר, קטנים יותר, או קטנים פחות, בכל פינה וכמעט מכל מסך.

הנהייה באזניים יותר מידי פתוחות, אך בעיניים יותר מידי עצומות, אחרי כל מיני מקורות השראה שמשדרים ומביאים את עצמם אל הציבור, מכל מיני רמות וכיוונים, ודרך כל מיני דמויות והסוואות ופרסומים ושיתופים וסרטונים – מהי אם לא עבודה זרה?

יש גם הרבה חוכמה אותנטית בעולם, שטוב לקחת ממנה, ברוך השם, אך עד כמה קל כיום למופעיה להיבלע ולהידחק הצידה מן הזירה, תחת כל הרעש שמסתובב ומציף בכפר הגלובאלי...

האמת וההשראה הנקייה של ומאת המקור הטוב העליון כל-כך יקרות ערך, וכל-כך נסתרות ומתקשות ומתאמצות בימינו, מתחת ודרך כל-כך הרבה שכבות של מורכבויות, משקעים, התבלבלויות והטיות, וכוונות ועשיות רועשות ומסיתות...

 

עם זאת, השראה גבוהה אותנטית ומדויקת לאדם, שכן מצליחה לעבור ולהתבטא בו ודרכו, מבעד לשכבות ולמשקעים ולדפוסים ולהתניות שבו, שמוכבדים בו ועליו על-ידי החומרים והרעשים שעוטים עליו מן הסביבה – גם כיום, כן זמינה וקיימת. היא אמנם דבר שקשה לפעמים לזהותו, גם לאדם הנדון עצמו, אבל זה כן דבר שקורה ומגיע, בזמנים שונים, ולהרבה אנשים, במינונים שונים, וברמות שונות של ישירות, עושר, נוכחות ומובהקות.

וכשזה קורה, הרי אלו הם רבדים של הרמוניה מופלאה בין האדם ובוראו. כמו שהאלוהי שולח מאיכויותיו ומצטרף ופועל דרך ידיו או מחשבתו של האדם בשיתוף עמו. כמו זוג ידיים נוספות שמצטרפות לאלו של האדם, בתוכן, מאחור, ועובדות עמן, במידה מסוימת של אופן ממוזג. זה יכול לבוא לידי ביטוי בתחומים אומנותיים שונים וביצירתיות, בעשייה מקצועית שיוצאת מבורכת ויפה ומועילה, וגם בכלל באופן שבו אדם חושב ומתבטא ונוהג. למשל כהורה, או כשכן, או כבן-זוג.


הרבה אנשים נהנים ברמה כלשהי מהשראה מיטבית כזו, גם בלי שהם תמיד יודעים או בוחרים לקשור זאת עם אלוהים. אבל מי שכן מודע או בוחר, ושואף ומבקש להסתייע ולהצליח ולנהוג היטב במעשה ידיו ובחייו, כן כלפי ובעזרת אלוהים, עשוי וודאי שזה יהיה נחלתו יותר.

מספיק שאדם מרגיל עצמו לומר או לחשוב ולהתכוון "בעזרת השם" ו-"תודה לאל", כדי להתקדם ולו מעט בכיוון הזה של יותר הרמוניה שיתופית מסייעת תחת ומאת אלוהים. איך יתכן אחרת?

הכרת תודה, והבעת בקשה, שמכוונות היטב אל היעד / המקור הנכון – בטוח יכולות רק לקדם את החיבור והסיוע הנכון והמיוחל.

האדם צריך להכיר במעורבות ובחלק של ה' בעשייה שלו ובכישרונות שלו – כלומר לפתח את הענווה המשתמעת מכך, ואת הכרת התודה הראויה והנחוצה. ומעבר לזה, או בהמשך לזה, האדם צריך גם להבין, שביטויי סיוע והשראה באמת גבוהים וטובים ומדויקים, הם היבט ונגזרת של היות עול מלכות שמיים עימנו. ולכן עשויים להתעצם עם פעולה מודעת של בחירת וקבלת עול מלכות שמיים עלינו. ולאו דווקא רק באינטרפרטציה או בדרך הדתית – הבסיס הוא הבנה והכרה ואמונה ובחירה אישית חופשית פנימית.


עול מלכות שמיים הוא לא רק עול של כללים או דרישות, אלא גם משא של שפע, ואמת, וסיוע ויצירתיות. זו עסקת חבילה.

אדם שרוצה את האלוהים בחייו ואיתו, ורוצה שההשראה הכי טובה תהייה איתו ותסייע לו במעשיו – צריך לבחור לראות ולמקם עצמו תחת כנפי ההשראה הזו והמקור המסוים שלה, וגם לבחור ולקבל על עצמו, שלהתמקם ולהיעזר כך, ובשאיפה ברמות שהולכות וגדלות, לא מסתכם בהתמקמות כזו שהיא רק טכנית.

זוהי בחירה גם במחויבות ערכית ותודעתית מסוימת, באמת מסוימת. במקור השראה ואמת מסוים. בשאיפה להוויה מסוימת, ובהגדרה זהותית מסוימת. שוב – לאו דווקא הגדרה או זהות דתית או הילכתית, אבל בהחלט בחירה והגדרה אמונית, ואישיותית, מהותית.

 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
להוסיף טוב או להוסיף רע מתוך בחירה

מהי יצירתיות? – כשאדם יוצק אל תוך המציאות החיצונית לו, הארצית, אל תוך המרחב האנושי חברתי ציבורי, דבר-מה שהוא הוגה או ממציא או שואב מתוך...

 
 
תקציב הרוגע הרב-שנתי

נטייה רווחת אצל רובנו, היא כל הזמן, כל החיים, להשוות מחירים, ולחפש תמיד איך להוציא הכי פחות כסף בשביל כמה שיותר תמורה, או כמה שפחות זמן...

 
 
"מה" וגם "איך"

בתהליכי העבודה וההתפתחות שאני מעביר כמאמן אישי, הרבה פעמים נמצאת במוקד הדיון השאלה "מה":  "מהו הדבר המתאים בשבילי, בתחום X, שכדאי לי או...

 
 

©  2020  כל הזכויות שמורות לירון מנחם בהיר

bottom of page